Cinci metode moderne ca să nu rămâi însărcinată

Vrei să te fereşti de o sarcină nedorită? Te temi de efectele secundare ale pilulelor, iar alte metode deja cunoscute ţi se par nesigure? Iată că, graţie noilor descoperiri, ai de unde alege ce ţi se potriveşte.

Studiile ultimilor ani arată că, în România, femeile aleg atât de des să avorteze, încât se poate spune că întreruperea sarcinii e o metodă de contracepţie. În fiecare an, dintr-un milion de femei însărcinate, peste 700.000 avortează, iar aproximativ 7% au peste 10 avorturi efectuate! De ce se întâmplă asta? Tot statisticile vorbesc. Se pare că noi, româncele, preferăm metodele tradiţionale, în locul celor moderne, cu adevărat eficiente, motiv pentru care ne situăm pe un loc fruntaş, dar ruşinos, în clasamentul ţărilor cu cea mai mare rată de avort.

Alege ce-ţi convine! Deşi pilulele contraceptive reprezintă cea mai sigură metodă cunoscută pentru evitarea sarcinii nedorite, unele femei se tem să le ia, pentru că au aflat de la alte femei, care le iau “după ureche”, din auzite, nu la recomandarea specialistului, că au efecte secundare. E drept că, utilizate timp îndelungat, contraceptivele orale pot duce la creştere în greutate, scăderea libidoului, retenţie de apă, suprasolicitarea ficatului. Dar nu e o regulă generală. În plus, au apărut şi suplimente care înlătură efectele nedorite. Şi, ce e mai important, există alternative, la fel de eficiente şi la îndemână. Plasturele, inelul, implantul, injecţia şi DIU oferă protecţie de peste 99%. Iată cei 5 aliaţi în evitarea sarcinii nedorite.

1.Injecţia. Are efect 3 luni. Doar că trebuie să mergi la medic pentru a o face. Conţine o doză mare de progesteron, care se injectează intramuscular. Pot apărea sângerări neregulate, dar se poate face femeilor care alăptează şi celor cărora estrogenul le face rău.

2.Plasturele hormonal. Este singura metodă cu administrare săptămânală. Conţine hormoni care se eliberează prin piele în organism. Se poate lipi în orice loc din partea superioară a trupului, cu excepţia sânilor, pe pielea curată şi uscată. Se utilizează 3 plasturi pe lună, câte unul pe săptămână, după care se face pauză, timp în care apare menstra. Atenţie! Dacă te ştii cu tensiune mare, cu risc de tromboză, dacă ai peste 35 de ani şi fumezi, întreabă medicul înainte să-l foloseşti.

3.Inelul contraceptiv. Te protejează o lună întreagă. Conţine hormoni care se eliberează local, fără a afecta tractul digestiv. Se introduce în vagin şi acolo acţionează, timp de 3 săptămâni. Apoi se scoate, se face pauza de 7 zile pentru menstră şi se introduce un nou inel. Atenţie, însă! Dacă alegi această metodă de contracepţie, trebuie să respecţi aceleaşi măsuri de precauţie ca şi pentru plasture.

4.Implantul. Chiar dacă e necesară vizita la medic, acesta protejează 3 ani! Conţine doar progesteron şi poate fi utilizat de toate femeile, cu excepţia celor cu tromboză acută, embolism sau boli severe de ficat. Odată îndepărtat, poţi rămâne din nou însărcinată. Constă într-un recipient fin, moale, din plastic de circa 4 cm lungime şi 2 mm diametru, care se introduce pe partea interioară a braţului, de către medic. Nu se vede şi poate fi scos oricând.

5.Dispozitivul intrauterin. Asemănător cu steriletul, dispozitivul hormonal (DIU) mai este cunoscut şi ca sistem intrauterin. Acesta conţine progesteron, se introduce direct în uter de către medic şi te lasă fără griji vreme de 5 ani. Este recomandat femeilor care au născut deja şi celor aflate în relaţii stabile. Necesită controale periodice, pentru a verifica dacă a rămas în poziţia corectă şi nu s-a deplasat.
Comments are closed.