Menopauza; iata un termen de care multe dintre dvs. nu vor sa auda, de care altele se tem, sau fata de care exista real interes observand anumite schimbari ale dvs. si poate va intrebati daca nu cumva va apropiati de acest eveniment. Indiferent de situatia dvs., toate femeile se vor intalni cu acest fenomen mai devreme sau mai tarziu, fapt pentru care am ales sa discutam in acest numar despre acest subiect.
Menopauza este definita ca lipsa menstruatiilor pe o perioada de 12 luni consecutive, perioada dinaintea instalarii acestor absente poate dura pana la 4 ani, in medie aproximativ 2 ani si se numeste perioada de premenopauza si poate aduce cu ea tulburari menstruale, de la sangerari abundente lunare sau mai frecvente, precum si invers, la cateva luni o menstruatie mai mult sau mai putin abundenta.
Iata cateva intrebari la care voi incerca sa raspund, in speranta ca va voi ajuta: Cand se instaleaza? E grav? Sunt batrana daca am 37 ani si sunt la menopauza? Ce se intampla cu mine? E finalul?
Depinde doar de dvs. unde va veti incadra, dar nu uitati vorbele romanesti: atunci cand o usa se inchide, Dumnezeu va deschide alta… E inceputul unei noi etape in care este ABSOLUT NECESAR SA VA PUNETI PE DVS. PE PRIMUL LOC, sa invatati sa va respectati corpul, viata, sufletul, toate aceste lucruri le puteti invata, caci timp este, avand in vedere ca aceasta perioada dureaza in medie cam 25 ani – cel putin, avand in vedere speranta de viata din tara noastra de aproximativ 72 ani.
Cand se instaleaza?
Doresc sa precizez ca in acest material vom vorbi despre menopauza naturala, instalata in urma procesului fiziologic de imbatranire a ovarelor, care, programate genetic, isi inceteaza functia, nemaiavand potential de ovulatie, prin urmare nu mai secreta estrogeni si progesteron, dar nici testosteron. Da, se pare ca deficitul de testosteron e responsabil de scaderea libidoului in menopauza. Varsta la care apare in mod normal menopauza este intre 45-54 ani, dar se poate instala si mai devreme, sub 40 ani, caz in care vorbim de insuficienta ovariana prematura. In cariera mea, cel mai devreme am descoperit acest fenomen la o tanara de 27 ani, iar cel mai tarziu – instalata la o doamna in varsta de 58 ani.
Important de precizat este ca in perioada 45 – 54 ani se poate ca femeia sa se intalneasca cu amenoree – lipsa menstrelor – pentru cateva luni din cu totul alte motive: sarcina, tulburari hormonale generate de tiroida, hipofiza, tratamente medicamentoase pentru alte boli – antidepresivele, bolile neoplazice, stresul, toate aceste conditii fiind interpretate in mod gresit ca menopauza. De aceea, lipsa menstrei pentru o luna trebuie sa va aduca la medicul ginecolog.
E grav? Este menopauza o boala?
In situatia in care s-a stabilit ca ati intrat la menopauza, trebuie sa stiti si valul de schimbari ce pot aparea, mentionand ca exista un procent care nu parcurg nici o schimbare, simtindu-se foarte bine – din propria mea experienta as spune ca aproximativ 20%.
Bufeurile sunt transpiratiile insotite de caldura excesiva in partea superioara a corpului – in special cap si gat, si care apar brusc, in special noaptea si trezesc femeia din somn cu dorinta de a deschide geamul, necesitatea de a inspira aer curat – sunt cel mai frecvent fenomen, explicatia fiind lipsa estrogenilor de la nivel central-hipotalamus, care afecteaza centrul termoreglarii, temperatura corpului crescand cu aproximativ 1grad celsius. Ele dureaza in medie 30 sec.-2 min. si pot fi insotite de palpitatii si puls rapid, elemente care pot crea panica, ducand la insomnii. Pentru contracararea lor, le recomand doamnelor preparate din PLANTE SI MINERALE CARE POT REDUCE FRECVENTA LOR precum Azinc, Femme 24, Klimactoplant, Menopace, luate pe o perioada de cateva luni.
Apar dureri articulare, precum si osteoporoza, de aceea recomand ca, la cel putin 3 ani de menopauza, sa se faca osteodensitometrie. Dupa 30 ani scade densitatea osoasa cu 0.13% pe an, ca la menopauza sa scada cu 2% pe an. Este absolut necesar sa luati calciu cu vitamina D3. Lipsa estrogenilor duce la pierderea calciului din os. De asemenea sportul regulat va ajuta sa va mentineti in forma.
Cresterea in greutate. Ca deficit atat al estrogenului, dar si al testosteronului, poate aparea sindromul metabolic in care colesterolul e crescut – LDL, crescand astfel riscul bolilor cardiace. Este absolut necesar sa aveti controlul greutatii, sa eliminati alimentele cu risc, precum dulciuri rafinate, grasimi hidrocarbonate si sa consumati calorii prin sport.
Incontinenta urinara, nicturia – trezirea noaptea pentru a merge la toaleta de mai mult de 4-5 ori, senzatia de arsura la mictiune, precum si uscaciunea vaginului, mancarimea vulvei, disconfortul contactului sexual, pot fi simptome des intalnite care necesita tratament cu estrogeni locali intravaginali. Vulvovaginita atrofica ce poate duce la inflamatie sau chiar sangerari vaginale este un alt risc.
Durerile la nivelul sanilor. Este necesar controlul ecografic si mamografic o data pe an pentru excluderea riscului de patologie mamara.
Insomnia, un alt posibil simptom aparut ca urmare fie a bufeurilor ce nu lasa femeia sa doarma, fie a starii de angoasa, de teama, de anxietate, uneori de depresie… Imi amintesc de o doamna profesor universitar care a venit la mine spunand ca parcurge stari de emotie excesiva, ea nefiind o astfel de persoana, profesor de informatica, ca plange usor, ca toata familia ei a observat si a rugat-o sa mearga la doctor. Da, intr-un fel viata se schimba – imi place sa spun perioada de poezie, de melancolie, acum mai mult ca niciodata femeia are nevoie de afectiune, de atentie; practic, de tot ceea ce ea a daruit ani de zile prietenului, sotului, copiilor. Teama unei astfel de perioade va pune intrebarea: cine va fi capabil sa va ofere atata intelegere, caci copiii au treaba lor, sotul de asemenea. De aici si cumplita singuratate pe care femeile in menopauza o simt. Raspunsul il gasiti in voi. Comunicarea e cheia succesului; spuneti ce simtiti, ce nevoi aveti, nu e normal sa va interiorizati, sa acceptati aceste schimbari asteptand sa dispara, pentru ca ele pot dura ani, perioada in care deveniti frustrata, relatia de cuplu poate deveni dificila, cea cu copiii de asemenea. Fugiti de fraza – stai, draga, linistita, ca esti la menopauza, o sa treaca! … Gresit! Actionati, mergeti la un medic, incepeti tratamentul si viata va fi poate mai frumoasa fara menstre, fara sindrom premenstrual, dureri, migrene, stari nervoase, fara riscul sarcinilor nedorite. Cand ma uit la pacientele mele care au inteles si primesc tratament si sunt complet schimbate, mi se intampla sa nu le mai recunosc, caci care dintre noi nu arata de zece ori mai bine cand doarme, nu e stresata, nu mai are retentia lichidiana dinaintea menstrei? Iar atunci cand crezi in frumusetea vietii, ti se poate intampla ca si unei paciente care era virgina la 50 ani, intrase in premenopauza de un an, dar venise la mine pentru motivul ca tocmai incepuse viata sexuala cu un domn de 54 ani, erau fericiti si dorea sa se asigure ca este sanatoasa. Orice e posibil!
Cat priveste tratamentul insomniei recomand capsule cu melatonina. Melatonina – tineti minte acest hormon care este un factor de protectie impotriva cancerului mamar, toate studiile recente au demonstrat acest aspect. El are un efect imunomodulator, pe langa efectul principal de inductie a starii de somn, practic regleaza ritmul circadian somn – veghe. Din nefericire in perioada de menopauza scade secretia sa de catre hipofiza, iar nivelele scazute se coreleaza cu riscul crescut de cancer mamar, precum si cel de endometru. Este foarte important sa luati melatonina inainte de culcare, sa dormiti la intuneric, melatonina se secreta la intuneric. Din cate cunosc, Danemarca este singura tara care a introdus un spor salarial pentru femeile care lucreaza noaptea si sunt expuse surselor de lumina – cazinouri, computere, etc. pentru ca au vazut un numar crescut de cazuri de cancer mamar la aceasta categorie.
E finalul?
Cu o ingrijire atenta – consult ginecologic la 6 luni, eco transvaginala o data pe an, eco mamara asemenea, o mamografie dupa 50 ani, cu un medic ales bine, care sa gestioneze tratamentul eficient, fie ca este unul hormonal de substitutie (doresc sa precizez ca ultimele studii spun ca e bine ca acest tratament sa nu dureze mai mult de 5-6 ani si sa nu fie inceput daca femeia este deja in menopauza de 4-5 ani cel mult) sau pur si simplu unul adjuvant, starile dvs. pot fi mult usurate. Nimic din toate acestea nu sunt posibile fara o mare atentie din partea dvs. si nu uitati ca depinde doar de dvs. sa iubiti poezia…
Multa iubire si sanatate!