Din nou hormonul anti-Mullerian

Hormonul Anti-Mullerian sau AMH este un marker important pentru estimarea fertilităţii unei femei, aşa cum am aratat în acest articol şi într-o emisiune TV.

La această concluzie a ajuns, după un studiu mult mai elaborat, şi dr. Antonio La Marca de la Institutul de Obstetrică şi Ginecologie din Universitatea din Modena, care a realizat, împreună cu o echipa de medici de la Institutul sus-numit, un model statistico-matematic de predicţie a şanselor de graviditate după fertilizarea in-vitro, în funcţie de valoarea AMH pe grupe de vârstă, model ale cărui rezultate sunt sintetizate în graficul de mai jos.

AMH si fertilitateaProbabilitatea de nastere dupa FIV in functie de varsta femeii si nivelul de AMH

Este ilustrată probabilitatea de apariţie a unei sarcini într-un interval de încredere de 95%, la mai multe valori ale AMH, împărţite în 3 intervale de valori:

  • < 0,4 ng/ml
  • 0,4 < 2,8 ng/ml
  • 2,8 < ng/ml

Concluzia a fost: “succesul FIV s-a constatat a fi dependent în principal de vârsta mamei şi de concentraţia AMH, care este unul dintre cei mai relevanţi markeri ai rezervelor ovariene” dupa cum conchide dr. La Marca în finalul studiului, care poate fi citit integral aici.

 
Comments are closed.