Fertilizare in vitro

Inseminarea intrauterină este pasul cel mai simplu, menit sa ajute cuplurile sa se reproduca.El presupune o fertilizare pe cale naturala, rolul sau fiind in a ajuta spermatozoizii sa devina mai mobili, deasemenea sa patrunda mai usor la nivelul uterului si totodata sa existe sanse mai mari de fertilizare intre cei doi gameti.Ea poate avea loc pe ciclul natural sau dupa o inductie de ovulatie. Pacienta este asezata pe masa ginecologica, medicul injectand, cu ajutorul unui cateter, sperma preparata, in cavitatea uterina. Manevra are loc in cateva minute, pacienta ramanand pe masa aproximativ 10 min. Dupa 3 proceduri esuate se recomanda fertilizare in vitro.

Fertilizarea in vitro presupune fecundarea in laborator a gametilor, respectiv ovocit si
spermatozoid. Pentru a realiza acest lucru cuplu parcurge urmatoarele etape:

  1. investigatia ambilor parteneri
  2. procedura de stimulare ovariana controlata, metoda prin care dorim sa obtinem de la femeie ovocite mature
  3. procedura de punctie ovariana in vederea recoltarii de ovocite
  4. punerea gametilor in contact cu ajutorul mediilor de cultura, pe placute speciale, de catre medicul embriolog, in conditii de laborator
  5. embriotransferul, ulterior la 48 ore sau 72 ore sau 5 zile-transferul de blastocist

Odata incheiat pasul 5 femeia urmeaza un tratament ptr ajutarea implantarii embrionare si la un interval de 12 zile post embriotransfer face analiza bhcg ptr verificarea rezultatului pozitiv de sarcina.
In functie de cauzele care au indicat FIV sansele de reusita sunt diferite, ele fiind in medie de 25-35% pentru femei pana in 40 ani.

Recomand cu incredere sa apelati la aceasta metoda atunci cand indicatia exista, amanarea procedurii, face sa scada sansele prin factorul timp, varsta, care se supraadauga celorlalte cauze.

Iată câteva emisiuni unde am vorbit despre combaterea infertilităţii cu ajutorul FIV:

Procedurile de fertilizare in vitro le realizez la Clinica Fertilia, Clinica Dacia, pe bd. Dacia 101 Bucuresti. Pentru diagnostic si evaluare vă rog să vă programaţi zilele pe pagina Consultaţii

Pentru mai multe informaţii specifice puteţi solicita o opinie medicală aici.