Iarna iubirii noastre

Mă gândeam zilele acestea că vin sărbătorile de iarnă şi majoritatea dintre dvs. vă puneţi o dorinţă pentru Bradul de Craciun sau Noul An… S-ar putea ca, pentru multe, dorinţa cea mai mare să fie aceea de a deveni mămică!

 

Cand un cuplu incearca in mod constant, timp de un an, sa obtina o sarcina, avand contacte sexuale neprotejate, in perioada fertila a femeii, dar nu reuseste, din pacate se confrunta cu infertilitatea.
Ce ar trebui sa faca respectivii parteneri? Cat de frecvent se intampla asta? Cauzele? Ce atitudine trebuie sa aveti? Cine e de vina? Ce sanse sunt, daca acum totul e ok, dar mai tarziu poate sa nu mai fie? Cand ar trebui dvs., femeile, sa va faceti griji cu privire la capacitatea dvs. de a procrea? Iata doar cateva intrebari la care voi incerca sa raspund, in speranta ca, in 2010, dorinta dvs. sa se implineasca!

In urma cu 3 ani a fost facut un studiu international ce a cuprins aproximativ 17.500 de intervievati barbati si femei care au fost rugati sa raspunda la cateva intrebari cu privire la factorii de risc, cand incepe sa scada fertilitatea la femei si alte aspecte cu privire la reproducere. Participantii au fost selectionati de pe toate continentele si nu a fost nici unul care sa dea un raspuns corect la toate intrebarile, concluzia fiind ca este un domeniu extrem de necunoscut. Mai mult, au fost tari unde femeile intervievate s-au suparat foarte tare de intrebari, ele nedorind sa cunoasca raspunsurile, din dorinta de a nu se confrunta cu un adevar crud: acela ca exista un timp pentru a face copii… In acest context, este ridicol ca in scoli se face educatie contraceptiva, dar nu se face educatie asupra fertilitatii… Toate aceste aspecte au fost puse in discutie deoarece, la nivel global, in tarile unde natalitatea era foarte bine pozitionata, in ultimii ani aceasta este intr-o scadere marcanta – vorbim de tari ca Uganda, Rusia, Japonia, Italia. In multe tari s-au adoptat politici nationale pentru cresterea natalitatii – au fost infiintate zile nationale, ca Ziua Femeii Insarcinate, Ziua Conceptiei, Ziua Maternitatii, s-au creat politici pentru ajutarea cuplurilor care au nevoie de reproducere asistata, prin subventia statului, si asta datorita faptului ca numarul copiilor nascuti prin fertilizare in vitro a ajuns, in tari ca Danemarca, la 6%, 5% in Israel, cifre care nu sunt deloc mici si care arata ca este mai usor sa-i ajutam pe cei ce vor copii, dar nu pot sa-i aiba, decat sa-i convingem pe cei ce nu-si doresc .
Exista o sintagma pe care o aud des: femeia e mai infertila azi ca acum 20-30 de ani. Fals! Femeia e la fel de fertila, problema principala este ca amana decizia de a avea un copil foarte mult timp. In anii ‘70 varsta medie de aparitie a unui copil era 24,6 ani, in 2000 este de 29,8 in Spania, 30 in Italia si azi, probabil 32 de ani. De fapt, principalul element predictiv al capacitatii de ovulatie a unei femei il reprezinta varsta. La 24 de ani femeia e la apogeu – atunci rata fertilitatii e la maxim, dupa care incepe o scadere lenta, ca la 35-36 sa se inregistreze o scadere brusca si marcanta, atat a ratei ovulatiilor, dar si a calitatii ovocitelor. Sa nu uitam ca, indiferent de aspectul exterior al unei femei de 47 de ani, care poate arata de 33 de ani, ovarele ei au 47 de ani si chiar mai mult, caci noi uitam lunile de viata intrauterina. Ovarele se formeaza in saptamanile 8-9 de gestatie. Ce face ca femeia sa astepte mult pana la reproducere este acest concept – Mr. Right: femeia isi cauta partenerul foarte mult timp, mult prea mult, se concentreaza pe cariera, uitand de echilibrul biologic care nu tine cont de orgolii, devotiuni, planuri, razbunari, demonstratii de cariere magnifice, desi sunt convinsa ca, in mintea ei, indiferent cat de sus este, aude TIC-TAC. Capacitatea femeii de a reusi in viata, la fel de bine sau mai bine decat colegii de sex masculin, o face a nu-si mai cauta un partener din nevoia de a-si face o familie conform cutumelor sociale, ea cautandu-si un partener ideal pentru o viata frumoasa, completa, partener care ulterior ar putea deveni tatal copiilor ei. Este un pret foarte mare, caci de multe ori exista riscul de a-l gasi pe la 38 de ani cand, dupa un an de incercari asidue, i se spune ca are sanse de 7-8% sa ramana insarcinata pe cale naturala si de 40% sa faca un avort spontan.
Al doilea element important predictiv asupra unei sarcini este dat de greutatea femeii, atat obezitatea, dar si scaderea marcata blocand sansele conceptiei. Idealul este ca BMI – indicele de masa corporala sa fie intre 19-30. Modelul anorexic determina amenoree cu lipsa ovulatiilor, in timp ce obezitatea determina rezistenta la insulina cu aparitia PCOS – sindromul ovarelor polichistice sau, in ciuda ovulatiilor existente, implantarea embrionului este dificila. Exercitiile fizice in exces, dezvoltarea unei mase musculare excesive poate duce la menstruatii neregulate si lipsa ovulatiilor, in timp ce o activitate sportiva in limite normale reduce semnificativ stresul si poate ajuta.
Al treilea element este infectia cu chlamidia sau ureaplasma – o bacterie de dimensiuni foarte mici dar care are un tropism – ii place pelvisul femeii, si prezenta ei, in timp, poate obstrua trompele uterine. Intr-un studiu canadian ce includea populatia tanara activa sexual – intre 18-25 ani – 30% erau pozitivi. Aceasta bacterie afecteaza in egala masura si barbatii, putand determina afectiuni ale spermatozoizilor, necesitand tratament antibiotic.
Printre factorii negativi se numara Fumatul, cu efectele sale antiestrogenice, Alcoolul, Cofeina, Excesul de vitamina A si D si Lipsa Somnului. Toate acestea cresc foarte mult riscul de infertilitate.
Reproducerea umana asistata – RUA – presupune ajutarea cuplului in vederea conceperii unui copil. Ea poate fii minima, atunci cand se practica o usoara stimulare ovariana, cu ajutorul unui tratament hormonal, urmatoarea etapa fiind inseminarea intrauterina – care presupune prepararea spermei in laborator, fiind spalata, concentrata si ulterior introdusa in uter. Etapele de varf ale RUA sunt fertilizarea in vitro si ICSI – intracitoplasmatic spermatozoid injection, practic se creeaza embrioni in laborator care sunt implantati in uterul femeii. Aceste doua metode sunt pentru situatiile in care nu se poate concepe pe cale naturala.
Cat priveste implicarea factorului masculin si cel feminin, si aici sunt modificari, acum 10 ani ne intalneam mai frecvent cu factorul feminin in proportie de 60%, in mod special obstructia tubara, acum cauzele sunt aproximativ egale, barbatii fiind afectati prin boli ca: infectii, obezitate, diabetul zaharat, medicatia pentru alte boli generate de stres. Chiar stresul insusi genereaza modificarea negativa a spermatozoizilor.
Pentru un barbat analizele necesare sunt cele uzuale, hormonale, in unele cazuri, dar mai ales efectuarea unei spermograme care ulterior poate impune efectuarea consultului urologic, a unei ecografii testiculare, precum si a unei spermoculturi, a anticorpilor antispermatici.
Investigatia feminina este una completa si foarte complexa, merita un capitol special, dar doresc sa punctez un nou element a carui cercetare a fost incheiata in ianuarie 2009, si anume AMH – hormonul antimulerian care se coreleaza cel mai bine cu capacitatea de ovulatie a unei femei. El se dozeaza de preferat in prima jumatate a ciclului. Un alt element predictiv al capacitatii de ovulatie il sugereaza foarte bine ecografia transvaginala facuta in ziua 2-5 a ciclului menstrual, cand se urmareste numarul de foliculi cavitari, volumul ovarian si se calculeaza scorul power dopller.
A nu se confunda infertilitatea cu sterilitatea – termen care presupune imposibilitatea procrearii prin orice mijloace.
De asemenea, ceea ce nu ni se spune in scoli, acasa sau in societate este ca sansele cele mai mari de a avea un copil le ai pana la 35 de ani. Incearca pe cat posibil sa-ti organizezi viata, dar nu uita ca minunea de a deveni mama nu se compara cu nimic, este a TA si doar a Ta, este pentru sufletul tau si nu pentru orgoliul tau, acela care a auzit atatia ani ca altcineva a putut, a facut, a luat, a obtinut, a ajuns acolo sus, unde vrei si Tu. Indiferent de pozitia sociala, de numele, cariera si averea unei femei, la intrebarea cea mai simpla: care este cea mai mare realizare in viata?, raspunsul e invariabil, pentru cele care au avut curajul sa-si asume cel mai frumos rol feminin. Copiii!! Si atunci incepeti, dragele mele, prin a avea Totul inca din tinerete – faceti copii!

Articol dedicat tuturor acelora care, pentru Bradul de Craciun, isi doresc sa devina mamica! Mult succes!








Comments are closed.