Metode moderne de contracepţie feminină şi masculină

Traim intr-o tara in care procentul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor, in care femeile sunt puternice, exigente cu propria viata, dorindu-si o cariera in meseria lor, dar sunt exigente si in alegerea unui partener de viata. Pana la decizia de a avea un copil, de cele mai multe ori femeia viseaza la un El ideal, si evident in tot acest timp este necesar sa se protejeze impotriva unei sarcini nedorite.

Perioada de fertilitate din viata unei femei este de aproximativ 30 de ani, intre 15 – 45 de ani, interval in care metodele contraceptive variaza foarte mult, de la cele vechi si clasice, precum retragerea barbatului in momentul ejacularii si pana la cele mai moderne – pilulele contraceptive microdozate, precum si inelul contraceptiv. Am mentionat in mod special acestea, deoarece primesc zilnic in cabinet femei tinere care inca se tem de pilulele contraceptive sau care, din contra, le iau fara nici cea mai mica consiliere. Concluzionand, cred ca multe dintre dvs. si-au pus intrebarile: pana la ce varsta se pot lua?, dar oare determina cancer?, de ce eu nu le pot lua daca am 37 de ani? etc.

O sa incerc sa dezvolt acest subiect tinand cont si de evolutia lor pe piata, cu exemple clare mai ales din propria mea experienta cu pacientele.
Pilula contraceptiva are incorporati 2 hormoni – estrogen si progesteron -, acestia fiind intr-o doza foarte mica, mult mai mica decat secretia fiziologica de la nivelul ovarului, dar in aceeasi cantitate si la aceeasi ora vor pune ovarele in repaus, deoarece vor pacali creierul – hipotalamusul si glanda hipofiza, care nu vor mai da comanda unei ovulatii. Ceea ce diferentiaza pilulele intre ele este doza mai mica sau mai mare de hormon estrogen – etinil estradiol, precum si tipul progestativului. Aceste 2 elemente sunt cheia unei stari de bine pe parcursul tratamentului cu ele.

Desigur, un alt element cheie este cat de sanatoasa esti. In cazul in care te stii sanatoasa, analizele pe care ti le recomand inaintea tratamentului sunt: hemoleucograma, glicemie, transaminaze, uree acid uric, creatinina, bilirubina totala, coagulograma, trombocite, examen Babes Papanicolau si examen bacteriologic al secretiei vaginale. Daca ai peste 30 ani si fumezi peste 5 tigari pe zi, iti recomand sa te lasi de fumat sau o metoda contraceptiva de bariera – nu hormonala – ce include estrogen. Poti folosi pilula cu progestativ. In anumite situatii cu istoric de tromboze venoase, avorturi spontane repetate, recomand excluderea sindromului antifosfolipidic – anticorpii plus proteina C si S, deficitul de antitrombina 3. Cele mai multe dintre dvs. vor avea analizele bune si atunci va puteti alege un contraceptiv cu un continut scazut de etinil estradiol – EE si un progestativ cu un efect antiandrogenic – beneficiul secundar contraceptiei este rezolvarea acneei si a tenului gras. Companiile farmaceutice isi imbunatatesc anual pilulele cu hormoni cat mai selectivi pentru efecte adverse minime. Ceea ce face sa avem un aspect putin diferit sub contraceptive, in sensul ca, uneori, poate aparea o retentie lichidiana cu aspect de celulita ce este rezultatul tipului de progestativ. Pe piata avem produse bune, precum Yaz, care are toate aceste beneficii.
In general, ciclul menstrual dureaza aproximativ 27-28 zile de la o menstra la alta, o folie de contraceptive are 21 de pilule active, deci menstra va veni la 23-24 zile, ramanand practic un interval de 7 zile pana la o noua folie, cand este posibil ca un folicul ovarian sa fie recrutat si sa apara o secretie endogena de EE, aspect nedorit. Folia de acest nou contraceptiv are 28 de pilule, 24 fiind active, si 4 inactive, rolul lor fiind de a nu uita ritmul de administrare; practic fereastra libera este de 4 zile, mult prea mica pentru aparitia unui folicul.

Contraceptivele nu determina cancer, ele reduc riscul cancerului de ovar, firesc, deoarece acestea nu mai functioneaza. Cat priveste cancerul de san, exista studii care spun ca, la cele ce provin din familii cu mame sau bunici dupa mame cu cancer de san si folosesc mai mult de 5-7 ani pilule au un risc crescut.

Un aspect important este: cand ai nevoie de contraceptive? Cand ti-ai inceput viata sexuala, dar si daca nu ai inceput, dar ai menstre abundente, dureri de burta si mai ales cicluri neregulate, desigur numai dupa un consult al medicului ginecolog.
Pana cand? Elementul care pune frana in administrarea contraceptivului nu este varsta, cum s-ar putea crede, ci ceea ce varsta ar putea aduce, avand o viata cu dezechilibre si anume, nu le recomand celor care au peste 35 ani si fumeaza peste 5 tigari/ zi, celor cu exces ponderal peste 10 procente din valoarea normalului, femeilor hipertensive, cu afectiuni cardiace valvulare.
Desigur, ca orice alta boala, trebuie analizata in context si poate impune intreruperea administrarii pilulelor. Este important sa precizati cand luati contraceptive, dar si cand le asociati cu alte medicamente sau chiar anumite alimente care va pot modifica digestia. As spune ca acesta este un neajuns al pilulelor, ele fiind ingerate – adica luate pe gura. Metabolizarea lor are loc in ficat, dupa o prealabila digestie, si astfel, tot ceea ce vom consuma, va modifica mult sau putin metabolizarea lor, astfel incat in sange, daca s-ar doza metabolitul contraceptivului, se observa ca atinge concentratii mai mari sau mai mici pe parcursul zilei. De asemenea, senzatia de greata care poate aparea, asa se explica.
Din acest punct de vedere, pentru cele care doresc evitarea acestor efecte si au o viata sexuala normala, fara dureri la contact, le recomand inelul intravaginal – Nuvaring care elibereaza in vagin hormoni care trec direct in sange fara a avea pasaj hepatic .Da un confort bun, putine paciente s-au plans de dureri la contact, de asemenea, el se introduce in vagin in prima zi de menstra pentru 3 saptamani, putand fi scos cate 3 ore zilnic, nu mai mult, spalat cu apa rece, deoarece apa calda determina eliberarea hormonala. Este o metoda apreciata de femeile active care calatoresc, pentru care ora exacta este o problema, in conditiile fusului orar diferit.
Deoarece in anul 2008 s-au nascut 220 000 de copii si foarte multi in 2009, felicitari tuturor mamicilor! Le voi recomanda si lor, acelora care alapteaza, o metoda foarte buna de contraceptie cu pilula ce contine exclusiv progestativ – Cerazette, este bine tolerat, nu afecteaza lactatia.

De cand ar trebui sa te protejezi dupa nastere?
Ei bine, contactul sexual este recomandat la 6 saptamani dupa nastere, dar pentru cele neastamparate, trebuie sa stiti ca, in literatura de specialitate, cea mai rapida ovulatie dupa nastere a fost la… 21 de zile!! Spre deosebire de pilulele cu EE, carora puteti sa le uitati ora si sa le luati pana la 12 ore diferenta, la acestea este foarte important sa le luati cu atentie, la aceeasi ora, cu maxim de 3 ore diferenta fata de ora din ziua precedenta, fara intrerupere, adica fara o pauza de o saptamana. Evident nu veti avea cicluri regulate, dar in timp va aparea o reglare a acestora.

Desigur ca decizia cu privire la ce anume vi se potriveste va apartine, dar important este sa nu ajungeti la avorturi, pentru ca suferinta emotionala este mare si va poate urmari mult timp, in plus, in acele momente sunteti atat de singure, nu poate prelua nimeni (partenerul) nici macar 10% din suferinta dvs., desi se presupune ca intr-un cuplu se imparte totul la 2, in mod egal. Intarirea acestui aspect vine si din urmatorul rezultat: doar 8% din metodele totale de contraceptie o reprezinta vasectomia, desi este reversibila, iar sansele unui copil sanatos, nascut pe cale naturala, daca vasectomia este de mai putin de 9 ani, sunt mari, similare cu cele de dinainte de vasectomie. Si, cu toate acestea, barbatii apeleaza la ea intr-un numar foarte mic.
In concluzie, avand grija sa va protejati de o sarcina nedorita, aveti grija de sufletul, mintea si corpul dvs.! Mult succes!
Comments are closed.