Tehnici endoscopice de slăbire

dr. Andreea Hortopan

balon endoscopic de slabire

balon endoscopic de slabire

Când am terminat facultatea de medicină mi-a fost destul de greu să-mi găsesc un drum; îmi plăcea aproape orice specialitate nechirurgicală, dar în mod egal, fără entuziasm real; de aceea am ales ca prima specialitate medicina internă, în care câmpul de opţiuni este foarte vast. Dupa aceea am avut şansa să lucrez într-o secţie de gastroenterologie şi am descoperit endoscopia. Mi s-a părut minunat faptul că poţi vedea în interiorul unui om, fără să fie nevoie să tai pentru asta. Mai târziu mi s-a părut şi mai frumos să descopăr partea de tratament endoscopic, care iţi permite să tratezi anumite afecţiuni digestive, din nou fără să fie nevoie de bisturiu.

Gastroenterologia este o specialitate frumoasă. Este frumoasă partea teoretică şi îţi oferă mari satisfacţii şi datorită faptului că poţi să îţi foloseşti mâinile; ca sa vindece, sau măcar să ajute. Iar partea de terapie endoscopică are ceva de spectacol. Te uiţi într-un ecran şi în timpul acesta mâinile tale se mişcă, în afara corpului celui pe care îl tratezi. Şi pot opri o hemoragie, pot extirpa un polip, pot pune un balon de slăbire.

Din păcate, obezitatea este o problema majoră a societăţii moderne, iar numărul de cazuri la noi, ca şi în lume este într-o creştere alarmantă; supraponderea şi obezitatea antrenează frecvent o imagine “urâtă” despre sine şi au răsunet asupra vieţii sociale, afective şi profesionale.

Montarea endoscopică a balonului intragastric este o metodă de slăbire nechirurgicală indicată ca alternativă de slăbire pentru persoane care doresc o perioadă de scădere intensă a greutăţii şi care înţeleg că trebuie să menţina un regim de nutriţie şi miscare corect, de lungă durată.
Este un balon moale din silicon, care este durabil şi rezistent la acidul gastric; montarea lui determină scăderea în greutate prin ocuparea parţială a stomacului în aşa fel încât apetitul scade iar saţietatea apare mai rapid. Practic, montarea balonului gastric este numai prima parte a unui program cu durata de minim 18 luni, în care pacientul este luat în grijă de o echipa multidisciplinară, constituită din gastroenterolog, nutriţionist şi eventual psiholog.

Cum se desfăşoară programul

Inainte de procedură este necesară o consultaţie la gastroenterolog, pentru evaluarea indicaţiilor balonului şi a posibilelor contraindicaţii. Consultul durează aproximativ 30-40 minute. Se evaluează gradul obezităţii, cauzele care au determinat-o, se explică pacientului beneficiile şi riscurile intervenţiei şi modul de desfăşurare. Se va prescrie efectuarea unor teste serice de rutină, eventual a unei electrocardiograme şi a unei radiografii toracice. Ulterior, pacientul va fi programat pentru intervenţia de montare a balonului. Aceasta durează în medie 15 minute şi se efectuează sub analgosedare cu dormicum si propofol, sub supravegherea unui anestezist. Constă în introducerea balonului, dezumflat, pe gură, apoi în esofag şi în stomac, sub supraveghere endoscopică; ulterior se umflă balonul cu 500-700 ml de ser fiziologic. Este bine ca pacientul să rămână sub supraveghere în clinică pentru urmatoarele ore, pentru a urmări şi contracara rapid eventualele reacţii de adaptare la prezenţa balonului, care pot sa apară în primele 2 până la 6 zile de la montare (cel mai frecvent balonări, crampe abdominale, greţuri). În această perioadă pacientul primeşte o medicaţie care să prevină apariţia acestor neplăceri şi poate oricând să-şi contacteze medicul gastroenterolog dacă aceste probleme persistă sub medicaţie. Procedura de extracţie se face la 6 luni de la montare, sub analgosedare; durează în medie 15 minute; nu necesită supravegherea pacientului post extracţie, acesta putând să se întoarcă acasă imediat.

Rezultate

Numărul de kilograme pierdut este proporţional cu motivaţia pacientului şi calitatea urmăririi dietei. Pierderea în greutate este între 10 şi 25 de kilograme în perioada în care se menţine balonul în stomac. Continuarea pierderii în greutate după extracţia balonului depinde de modul în care sunt respectate modificările stilului de viaţă pe termen lung; de aceea este necesară urmărirea din punct de vedere al dietei dupa ablaţia balonului, în scopul slăbirii în continuare sau stabilizării greutăţii.

Rezultatul major al celor 6 luni în care se menţine balonul gastric constă într-o modificare a imaginii corporale, în sens pozitiv, prin scăderea în greutate, împreună cu o modificare a comportamentului alimentar care oferă pacientului satisfacţia şi dorinţa de a-şi menţine noul echilibru câştigat.








Comments are closed.